7/12/08

Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;


Τα πρόσφατα "ατυχή" γεγονότα δεν μπορούν παρά να μας οδηγήσουν σε σκέψεις.
Όταν μια παρέα δεκαπεντάχρονων, "οπλισμένων" με άδεια μπουκάλια θεωρείται απειλή για την ασφάλεια δύο εκπαιδευμένων αστυνομικών με όπλα στα χέρια, τότε θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι κανένας δεν μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στους δρόμους, μιας και καθένας από εμάς μπορεί ανά πάσα στιγμή να θεωρηθεί εν δυνάμει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.
Πολλοί θα μιλούσαν τότε για κρατική καταστολή, όμως αν θέλουμε να κυριολεκτούμε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται μάλλον για μια διεστραμμένη εκδοχή προληπτικού ελέγχου: εκτελούμε τον ύποπτο και άρα εν δυνάμει εγκληματία πρωτού προλάβει να εγκληματίσει.
Πρόκειται για το ίδιο αποτελεσματικό(;) σύστημα που τυγχάνει εφαρμογής σε μια κοινωνία του μέλλοντος στο Minority Report του Φ.Κ.Ντικ, και που παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με αυτό που ασπάζεται η Βασίλισσα των Τραπουλόχαρτων, Ντάμα Κούπα στην Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων: η εκτέλεση των υπόπτων προηγείται του εγκλήματος και φυσικά της δίκη τους.
Βέβαια με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να "εξουδετερωθούν" και αθώοι, ωστόσο αυτά θα είναι σε κάθε περίπτωση "μεμονωμένα περιστατικά".
**********************************************************************************
Καλό ταξίδι στο γελαστό παιδί που άθελά του έγινε μάρτυρας...

1 σχόλιο:

Rizobreaker είπε...

Ζηλεύω τον τρόπο που γράφεις... Πολύ καλό κείμενο! Και συμφωνώ απολύτως!!